P H N O M   P E N H

The Pearl of Asia

KAMBODSJA

Markeder og Mekong

Phnom Penh.

Ditt indre danner et bilde av noe virkelig eksotisk. Glitrende spir på kongepalasset, safranfargede munker og den fantastiske beliggenheten ved bredden av mektige Mekong er akkurat det Asia mange drømte om på deres første eventyr i denne delen av verden.

Jeg besøkte to markeder, The Russian Market og der dette bildet er tatt, The Central Market.

Sjømat i alle dets varienter er det overalt i matdelen av disse markedene.

Her observeres til og med den "helnorske" makrellen.

I gatene overalt, er det salgssteder, og de aller, aller fleste er mobile.

Her selges det ferkvannsskjell i mengder.

Klær av alle tenkelige og utenkelig slag var det også overalt.

Dette bildet er fra det russiske markedet.

Selvsagt er det store områder der du kan sette deg ned for en matbit.

I tillegg til at du du ikke merker utgiftene slike utskeielser fører med seg,

er det usedvanlig smakfullt det du får servert.

Lunsjen forberedes.

Sentralmarkedet, hvor resten av bildene er fra, lå i gangavstand fra hotellet mitt, ca 40 minutter, til det russiske måtte jeg ta Tuktuk i omtrent 15 minutter.

Matserveringen sto ikke noe tilbake fra andre markeder her heller. Her grilles blekksprut som den unge damen håper å få solgt til sultne kunder.

Kambodsja er et fattig land, og jeg tror ikke jeg var på en eneste restaurant/spisested uten at det kom tiggere eller noen som skulle selge deg noe. Jeg tror det er viktig å oppfatte slikt som en del av kulturen, du gjør deg selv en stor bjørnetjeneste om du skulle bli irritert hver gang noen står foran deg med bedende øyne. På den annen side kan du ikke gi til alle, da er det godt å vite at et nei blir respektert.

Om du er av den uredde typen, er det flust av muligheter til å forsøke seg på mat du ikke finner i enhver norsk ferskvaredisk. Dette tror jeg må være en type nattsvermer? Selv spiste jeg sprøstekt gresshoppe, slett ikke det verste jeg har spist.

Livet er for kort til bare å spise fårikål.

Men om hjemlengselen skulle bli for stor, finner du norsk laks inne i sentralmarkedet, til 20 $ = ca 150 nkr/kg etter dagens dollarkurs.

Jeg fant norsk laks i to av bodene, hvordan salget gikk vet jeg ikke, men mange Lexus-biler i gatene tyder på det finnes et kjøpesterkt publikum i Phnom Penh også.

Som fisker har jeg muligens en forkjærlighet for markeder der de selger svømmende individer?

Det er mye å velge i innenfor ferskvareavdelingen.

Disse, derimot, ser ut til å ha sett sine beste dager.

Eller kanskje det er nå de virkelig blir stelt med?

Dette er visstnok ikke "chicken", men tydeligvis en hønsefugl?

Det merkelige er at de alle sammen akkurat er i ferd med å klekke.

Det er i alle fall et egg i åpningen bak på hver fugl.

Kanskje en skal være glad høna har hønsehjerne? Slik at den muligens ikke forstår at det er en nær slektning som ribbes i behandlingsbassenget rett utenfor buret.

Hvem blir den neste?

Selv om dette ikke var et "kjerringtorg", slik vi er vant med fra hjemlige trakter i Nesbyen, var hovedvekten av de selgende, kvinner. Og enhver markedsplass må ha vaffel å tilby. Disse var virkelig gode, med sterk vaniljesmak.

Regner med at det er selveste butikkmadammen som har inntatt sjefshengekøya.

Der en har god oversikt over ekspeditrisene og dagens salg.

Regner med at det er freskvannskreps i baljene, men engelskkunnskapene til betjeningen er ikke av en slik kvalitet at en kan stole på svarene.

Det er litt av en jobb å forberede boden sin hver dag, jeg regner med at mye av dette må ha en eller annen form for kjøling om natta. Jeg så de slet med store "isbiter", kanskje blir disse brukt i en eller annen form til å holde varene så ferske som mulig?

Chili er en viktig ingrediens i mange av rettene en får servert. Selv må jeg si jeg er fasinert av smaken, men noen chili er usedvanlig sterke for ei bleik tunge fra det høye nord.

Dette kunne jo vært en nork grønnsakdisk?

Denne torgkona syntes det var i overkant unødvendig å bli fotografert, men medekspeditrisen (datter?) blunket til meg og gjorde tydelig tegn til at det bare vår å knipse i vei. Da jeg viste modellen bildet i etterkant virket hun veldig fornøyd med resultatet.

Her tok jeg et par bilder før jeg ble oppdaget, og siden selgersken ikke gjorde mine til annet enn å smile fortsattet jeg mine "knipserier".

Slike ekspeditriser skal presentere usedvanlig upassende klær til ethvert mannfolk før de sier nei til en handel. Det finnes kjøpesentre i vår region som muligens kunne sendt noen av sine medarbeidere på smilekurs til "The Central Market" i Phnom Penh?

Phnom Penh ligger der elvene Tonle Sap og Mekong har stevnemøte.

Her møtes elvene. Mektige Mekong, til høyre i bildet, starter et sted i Himalaya for så å ende sin ferd i Sørkinahavet utenfor Vietnam.

Her fortsetter de sin ferd mot havet, nå som Mekong.

Ferjene over Mekong fra Phnom Penh er stappfulle. Spesielt i rushtiden kan det se ut som om det ikke finnes regler for hverken kjøretøy eller passasjerer.

Det er ikke rart det nevnes i norske massemedia hver gang ei ferje eller en passasjerbåt går ned i disse traktene. Det er et uhorvelig antall mennesker som får tatt i bruk svømmeferdighetene om slikt skjer i alle fall.

Et par km og 15 minutter over Mekong. Som regel går det jo bra.

Fiskerne utnytter ressursene.

Om en ser godt etter i dette bildet ser en at Tonle Sap som kommer fra venstre er helt gråbrun på farge, mens Mekong ser mye renere ut. Tonle Sap er en av meget få, om det i det hele tatt finnes noen flere, som endrer retning to ganger i løpet av året. Når smeltevannet fra Himalaya når Phnom Penh gjennom Mekong, blir vannstanden i den mektige floden så høy at Tonle Sap renner tilbake til innsjøen den kom fra. Selvsagt renner den riktig retning igjen når Mekong har tømt sine vannmengder i Sørkinahavet utenfor Vietnam.

Jeg måtte selvsagt ta ferja over til den andre siden selv også. Nederst bor folk i sine flytende hjem, på neste høyde ser vi de som er bor akkurat der Mekong ender sin utvidelse i oktober/november. At Jesus gikk på vannet har nok ingen ting med dagens virkelighet å gjøre. Kirka i bakgrunnen er plassert i sikker avstand fra Mekong. Uansett årstid.

Jeg regner det som sannsynlig at de som bor ute på elva også er de fattigste. Det så i alle fall slik ut.

I tørketida er bakken fra ferjeleiet og opp til landsbyen en umulig oppgave å forsere med tunglastede tuktuker. Da er det godt at en har dyttehjelp.

Det skal ganske kraftig motorsykkel til for å dra en fullastet tilhenger opp denne bakken.

To av beboerne i den flytende landsbyen på vei inn til land for å selge varene sine.

På en måte må det jo være greit å bo slik. En slipper muligens å bekyre seg for mye om elva stiger eller synker. En følger jo bare med vannet.

Mekongfiskere

En skal være ganske møkkete for å bli renere av å bade i Tonle Sap. Men denne gutten kunne i alle fall vise sine kunster for ei jente som satt på tørt land.

Her skal lillesøster til pers også.

Denne fiskerfamilien er en del av en stor koloni fiskere som bor i båtene sine. Som en kanskje kan ane av moras klesdrakt er deres religion islam. Deres "båtlandsby" var på neset der Tonle Sap og Mekong møtes, et anseelig antall familier med hver sin båt. Det er ikke usannsynlig at klimaet er en viktig faktor om en skal velge å bo slik?

Dyktige fiskere er de helt sikkert i alle fall.

Om en ser godt etter i dette bildet, vil en finne gutten som gjorde sine kunster noen bilder lenger opp på siden. Og mens mannen skremmer fisk inn i garnet, må fiskerfruen hjelpe til med garnet i båten. Med minstejenta på armen.

Om en tilfeldigvis skulle befinne seg på disse trakter, er en solnedgangstur på Mekong noe en bør få med seg. Her ligger båtene som frakter turistene den siste timen før sola forsvinner, på rekke og rad.

Hvor mye disse karene nyter solnedgangen skal være usagt.

Uten guiden på solnedgangsbåten hadde jeg helt sikkert ikke visst at dette er et hus til kinesernes gastronomiske gleder. Her bygger nemlig svalene rede, og landsbybefolkningen "høster" svalereder som eksporteres til stormakten noe lenger nord.

Det er vel unødvendig å nevne hvilken suppe kineserne lager?

Mekong river.

Det var dette jeg betalte for.

Solnedgang over Phnom Penh.