A Y U T T H A Y A

THAILAND

Det menneskeskapte Buddhaansiktet blir snart oppslukt av naturens krefter. Omtrent som i tempelet "Ta Phrom" ikke langt fra Angkor Wat i Kambodsja.

Dette Buddha-ansiktet er et av de absolutte "must see" i Ayutthaya.

Det skal ikke være umulig å gjette seg til hvilket ansikt som tilhører Buddha av de to du ser over her.

Byen ble grunnlagt i 1351, og på en del av bygningene kan det se ut som om fundamenteringen ikke var beregnet å vare i 700 år.

7. april 1767 raserte den burmesiske hæren Ayutthaya. De brant templene og tok med seg gull og verdisaker tilbake til sitt hjemland. Men burmeserne skal ikke ha all skyld når det gjelder forfallet. Det sies at Thaiene selv hentet bygningsmaterieler fra templene og palassene da de skulle bygge den nye hovedstaden, Bangkok.

Denne hvilende Buddhaen var i største laget, selv for den burmesiske hær.

Så den ble, bokstavlig talt, liggende.

Det er mange "skjeve tårn i Pisa".

De gamle ruinene bærer tydelige preg av at byen var en del av Khmer-riket i tidligere tider. Sammenlign med Angkor Wat!

Her finner en igjen de "samme" tårnene som i kjempetemplene i Siem Reap.

Og rekker med buddhafigurer finner du flere steder.

Thaiene flyttet hovedstaden lenger sør og og øst for Chao Phraya-elva, slik at de bedre skulle kunne forsvare seg mot fienden fra vest, burmeserne. Bangkok ble forøvrig grunnlagt i 1782, på det gamle handelsstedet Bang Kok ved denne elva.

Onde og gode ånder er en viktig del av "overtroen" innen de forskjellige religionene. I Thailand og mange andre land, bygger de egne hus der de kan legge ut offergaver som skal beskytte eiendom og mennesker mot destruktive krefter. Som det du ser over her.

Ayutthaya ligger innenfor tre elver og en kanal, som danner en naturlig vollgrav rundt gamlebyen. Ei av elvene er forøvrig Chao Phraya, som også flyter stille gjennom Bangkok.

I sin blomstringstid hadde Ayutthaya 3 kongepalass,

375 tempelanlegg, 94 byporter og 29 forsvarsfort.

Når europeerne begynte å bosette seg her midt på 1600-tallet, hadde byen rundt en million innbyggere. Til sammenligning hadde London omtrent en halv million på samme tid.

En god del av byggverkene har rast sammen.

Da kan en studere hvordan de bygde tårnene og søylene sine.

Der det er tempel er det munker eller nonner. Dette er en representant for sistnevnte. Munkene går i oransje kapper, kvinnene i hvitt.

Oransje blir nesten kamuflasjefarge i disse omgivelsene.

Å ta bilde av munker og nonner bød ikke på noen som helst vanskeligheter. De var velvilligheten selv. Her som andre steder.

Disse to damene var heller ikke vanskelige å be. De var forøvrig i følge med munken i bakgrunnen, og kunne opplyse at de selv kom fra Laos (damen t.v. i hvitt) og Myanmar.

Siden dette området er på UNESCO´s "World Heritage List", regner jeg med at arbeiderne har lønn for den jobben de gjør. Som å holde det rent og pent f.eks.

Det er flotte omgivelser å tjene dagslønna si i.

Du er hermed advart!

Solsikketempel?

Det er mye vann i Ayutthaya.

Solnedgangen nærmer seg.

Wat Chai Watthanaram er et av de mest besøkte mot slutten av dagen.

Og absolutt å anbefale som "solnedgangstempel"

Wat Chai Watthanaram

Dette tempelet, Wat Phu Kao Thong, har opplevd solnedganger siden 1387

Wat Phu Kao Thong

Wat Chai Watthanaram er av mye nyere dato, ferdigstilt så sent som i 1630, men et av de fineste og mest besøkte templene i Ayutthaya.

Så er det store spørsmålet, hvilke av områdene Bagan i Myanmar, Ayutthaya i Thailand eller templene rundt Angkor Wat i Kambodsja ville jeg foretrukket om jeg måtte velge? Og mitt valg faller på Bagan. et storslått område, med templene strødd utover landskapet. Et ekstra pluss til Bagan er at trekkoksene fortsatt drar plogen mellom templene. Helt sikkert på samme måten som de gjorde da den første "grunnsteinen" ble lagt ned i området.

Men det beste er å slippe og velge.