L U A N G   P H A B A N G

Bhuddahulene ved Mekong & Kuang Si Water Fall

2 0 1 5

L A O S

Fra Luang Phabang og opp til hulene med hundrevis av små og store Buddhafigurer er det 25 km. Turister blir fraktet opp og ned daglig, bl.a. i slike båter. Den noe dårlige sikten har sin årsak i at bønder i Laos og andre land i regionen, setter fyr på gammelt gras og andre tørre planter før regntida setter inn. Dette for at den nye avlingen skal få en best mulig start.

Mekong er ingen lett elv å navigere i sies det, noe denne båten tydeligvis har fått erfare. Floden har sitt utspring i Tibet, 5200 m.o.h. og halvparten av Mekongs lengde befinner seg i Kina. Når den har unnagjort de 2200 km i folkerepublikken blir den grenseelv mellom Myanmar og Laos i 200 km.

Den 4350 km lange elva er ei meget viktig samferdselsåre, her er 4 typiske "Mekong-båter" klare til lossing ved elvekanten ei mil eller så nordom Luang Phabang.

Det er selvsagt et utall landsbyer blant floden, noe sånt som 90 millioner er avhengig av denne elva i sitt daglige virke.

Denne dama tørker løk.

Og mens løken tørker, er det mye annet som skal gjøres.

Når du er med på "pakketur" opp Mekong eller andre steder, må du finne deg i å besøke de stedene turistbyrået har lagt opp til. I dette tilfellet en Whiskylandsby, der produksjonen av dette fludiumet var hovedinntektskilden til de fleste familiene. Men noen produserte mer edruelige varer, som denne veversken er et eksempel på.

Og bananer er det ingen mangel på, ser det ut til.

Og noen av klasene ender opp i en vakker blomst. Bananplanten gir frukt bare en gang, men rundt den gamle kommer det opp nye palmer fra den samme rota. Og på en hovedpalme vokser det gjerne opp mange småpalmer til et lite kratt. Og på hver av disse er det altså plass til en klase bananer. Når disse etterhvert gir svakere frukter, graves en eller flere opp og flyttes til ny jord. Der startes så syklusen på nytt.

Men det var disse hulene som var båtturens mål.

Landsbyen på den andre siden av Mekong har ansvaret for å holde hulene i stand, en oppgave de skjøtter på en aldeles utmerket måte.

Et stort antall Buddhafiguere er plassert over i hele hulen der det er mulig å komme til for mennesker. Den største figuren i dette bildet er ingen Buddha.

Mekong er verdens 12. lengste elv, og på tiendeplass når det gjelder vannføring. Den går gjennom, Kina, Myanmar, Laos, Thailand, Kambodsja og munner ut i Sørkinahavet i Vietnam.

Dette er ikke Mekong! Men Kuang Si er så vakre fossefall at en føler seg hensatt til det paradiset man drømte om i bibelhistorietimene på barneskolen.

En god halvtimes biltur fra Luang Phabang og du kan nyte synet av usedvanlig vakre fossefall.

Til og med en kvernkall er det funnet plass til. Og jeg som trodde den var norskere enn det meste av noe annet i verden.

Bading i paradis er også tillatt.

Noe mange benyttet seg av denne søndags ettermiddagen, meg selv inkludert.

Jeg kunne ikke dy meg, men måtte knipse et bilde av paret i fossen.

I mitt enfold trodde jeg Norge hadde enerett på "Huldra" i det minste. Da kunne det være det samme med kvernkallen.

Kuang Si Water Fall er absolutt verdt et besøk om du er i de trakter.